به سرقت رفتن تبلت یا موبایل، گاهی اجتناب ناپذیر است. در این مقاله راهکارهایی به شما ارائه میشود تا در صورت بروز این حادثه بتوانید به درستی اقدام کنید
گوشیهای تلفن همراه، لپتاپ و انواع تبلت از جمله دستگاههایی هستند که میتوانند اطلاعات مختلف کاری، خانوادگی و خصوصی شما را دربربگیرند و به همین دلیل درصورت مفقودی و یا به سرقت آنها جدا از بحثهای مالی ممکن است مشکلات دیگری هم در انتظار شما باشد.
به گزارش پایگاه خبری فناوری اطلاعات و به نقل از ایسنا، به دنبال استقبال مردم از گوشیهای هوشمند و گران قیمت متاسفانه استقبال کیفقاپان و سارقان هم از این گوشیها بیشتر شده و در موارد بسیار زمانی که به عنوان مثال فرد در خیابان در حال مکالمه با گوشی است، فرد دیگری با موتور و یا حتی پیاده به او نزدیک شده و گوشی یا تبلت او را به راحتی و به سرعت میقاپد و تازه از این لحظه است که پس گرفتن دستگاه مورد نظر و جلوگیری از سوءاستفاده از اطلاعات داخل آن اهمیتی ویژه پیدا میکند اما با این وجود بسیاری دقیقا نمیدانند هنگام مواجهه با چنین مشکلی باید کار را از چه طریق و چه مجرایی پیگیری کنند.
در مورد برخی از کالاها مانند گوشی تلفن همراه امکان ردیابی و شناسایی کالای مسروقه تا حدودی وجود دارد و شخص مالباخته در صورتی که شماره سریال گوشی موبایل را داشته باشد، میتواند به پیدا شدن گوشی سرقتی خود امیدوار باشد البته به شرطی که گوشی او به دست اوراقچیان نیفتاده باشد.
بنا بر اعلام فعالان بازار موبایل این احتمال در مورد کالاهایی نظیر هارددیسک، حافظه فلش، تبلت و لپتاپباختگان به مراتب ضعیف تر و گاه حتی بعید است و شاید بهتر باشد که فرد قید لپتاپ سرقتی خود را بزند!
تجربیات افرادی که پس از سرقت موفق به پس گرفتن وسیله خود شدهاند نشان می دهد که در بسیاری موارد فردی معتاد برای تامین هزینه های اعتیاد خود دست به سرقت این اقلام میزند و با توجه به این که کالایی مانند گوشی موبایل مورد نیاز همگان است؛ پس از خارج کردن سیم کارت از آن، گوشی یا تبلت باقی مانده را با قیمتی اندک به فردی که هیچ اطلاعی از مسروقه بودن آن ندارد می فروشند اما گفتههای فعالان صنفی بر این نکته دلالت دارد که در بسیاری موارد هم این کالاها از تهران خارج شده و در شهرستانهای مجاور به فروش میرسند.
همچنین ممکن است افراد به اوراق گوشی یا لپ تاپ دست زده و قطعات مختلف آنها را به تعمیرکاران بفروشند که البته در این زمینه هشدارهای متعددی به تعمیرکاران داده شده و تاکید شده است در صورت مواجهه با این موارد مجازاتهای مختلفی در انتظار فرد خاطی خواهد بود.
این اتفاق به گفته برخی فعالان بازار موبایل از سیستم ناقص شناسایی و کدگذاری کالاهای کامپیوتری و دیجیتالی در کشور ما نشات میگیرد.
چرا که در سایر کشورها امکان شناسایی لپتاپ از طریق شماره سریال لپتاپ یا مکآدرس کارت شبکه وجود دارد و صاحب کالا با ارائه این کد به سازمانهای مربوطه میتواند در صورت اتصال لپتاپ به اینترنت، یا ارائه لپتاپ برای فروش کالای خود را بیابد.
البته در کشور ما هم گفته میشود که چنین امکانی وجود دارد اما با این حال در موارد متعدد فرد مال باخته به نتیجه دلخواه خود نرسیده و در نهایت ناکام میماند.
به عبارت دیگر میتوان این طور نتیجه گرفت که ظاهرا در کشور ما چنین سیستمی چندان قوی عمل نمیکند.
علاوه بر این در موارد متعدد هستند مالباختگانی که شماره سریال یا مک آدرس لپتاپ یا گوشی و تبلت خود را ندارند و به این ترتیب به ناچار قید وسیله سرقتی را میزنند.
اما برای جلوگیری از این مشکل نرم افزارهای متعددی طراحی و وارد بازار شده که استفاده و نصب آنها می تواند تا حد بسیاری مشکل را برطرف کند.
دراین زمینه در حال حاضر چندین سرویس وجود دارند که می توانید با پرداخت هزینهای از آنها خدمات لازم را بگیرید اما چندین سرویس رایگان نیز وجود دارد.
در این میان تمامی سرویسهای ردیابی به شکلی مشابه کار میکنند و کافی است شما یک نرم افزار ردیابی برروی دستگاه خود نصب کرده و یک حساب کاربری با سرویس مورد نظر برقرار کنید.
اگر شما پلتفرم خود (حال می خواهد لپتاپ باشد یا تبلت) را گم کردید می توانید به وب سایت سرویسی که حساب کاربری ساختید رفته و وارد حساب خود شوید سپس می توانید مکان دستگاه خود را یافته و از راه دور آن را کنترل کنید.
البته دقت داشته باشید ردیابی لپتاپ گم شده یا به سرقت رفته بسیار مشکلتر از یک پیدا کردن یک گوشی هوشمند است.
یک گوشی هوشمند به احتمال زیاد در اوقات خاصی به طور مکرر به یک شبکه متصل شده و در حالت standby قرار می گیرد بنابراین آن سرویس مربوطه قادر است مکان دقیق گوشی هوشمند را به شما اطلاع رسانی کند.
اما اگر یک لپتاپ خاموش باشد یا به یک شبکه وای فای متصل نباشد سرویس مربوطه قادر نیست مکان دقیق آنرا به شما گزارش کرده و یا امکان کنترل از راه دور را در اختیار شما قرار دهد و به همین دلیل می توان گفت که در حالت کلی احتمال پیدا کردن مجدد موبایل سرقت شده به مراتب بیشتر از لپتاپ است.
اما نکته دیگری که می تواند تا حدی نگرانیهای شما را پس از به سرقت رفتن یا گم شدن دستگاهتان کاهش دهد رمزگذاری دادههای آن است به همین دلیل توصیه میشود محتویات لپتاپ خود را با استفاده از نرمافزارهای مناسب رمزنگاری کنید چراکه با این کار میتوان یک لایه امنیتی برای فایلها و پوشههای شخصی خود در لپتاپ ایجاد کرده و اجازه دسترسی به محتویات آن را از افراد غیرمجاز بگیرید.
همچنین نرمافزارهایی هم وجود دارند که به هنگام نصب آنها باید شناسه کاربری و پسورد خود را در سایت مربوط به آنها ایجاد کنید تا پس از به سرقت رفتن با وارد کردن شناسه کاربری و پسورد خود بر روی سایت مکان آن را پیدا کنید.
گفته میشود گاهی برخی از این نرم افزارها حتی این امکان را میدهند که از فرد سارق از طریق لپتاپ یا گوشی به سرقت رفته چند عکس بگیرید.
علاوه بر این گفته میشود به کمک برخی از این نرمافزارها حتی میتوانید در سریعترین زمان ممکن و پیش از هرگونه سوءاستفاده احتمالی از اطلاعات محرمانه خود، با ارسال یک سیگنال فعالسازی از طریق اینترنت یا پیامک، تمام اطلاعات محرمانه خود را پنهان و حتی آنها را حذف کنید.
همچنین میتوانید رایانه را از راه دور قفل کنید تا هیچ کاربری پیش از وارد کردن گذر واژه صحیح نتواند از آن استفاده کند.
اما در هر صورت با داشتن نرمافزار یا بدون آن، در هر صورت راه پیگیری سرقت انواع گوشی، تبلت و لپ تاپ از این قرار است که شما ابتدا به نزدیکترین مرکز خدمات ارتباطی مراجعه کرده و درخواست کنید که ابتدا سیم کارت شما سوزانده شود تا احتمال سوء استفادههای احتمالی از بین برود.
در مرحله بعد با مراجعه به نزدیک ترین پاسگاه یا دادسرای نیروی انتظامی مشخصات وسیله مسروقه را اعلام می کنید تا پس از آن نامهای خطاب به تمامی اپراتورهای تلفن همراه ابلاغ شود تا در صورتی که فرد سارق از گوشی یا تبلت شما برای سیمکارت هر یک از اپراتورها اقدام کرد امکان پیگیری آن وجود داشته باشد.
درنهایت با توجه به این که بخش عمدهای از افرادی که دچار این مشکل میشوند در انتها از بازیابی دستگاه خود نا امید میشوند شاید همچنان بهترین راه توجه فراوان و پیشگیری از وقوع اتفاقات این چنینی باشد.
تاریخ : سه شنبه 92/7/16 | 3:6 عصر | نویسنده : ریحانه کریمیان | نظرات ()