محققان دانشگاه رایس یک مولد پالس مغناطیسی رومیزی را ابداع کردهاند که عمل یک دستگاه اتاقمانند تولیدکننده میدان مغناطیسی را انجام میدهد.
این ابزار که «رامبو» (RAMBO) نام گرفته، به محققان امکان انجام آزمایشات مبتنی بر طیفسنج را در میدانهای مغناطیسی بیش از 30 تسلا بر روی مواد میدهد.
این در حالی است که قدرت یک سیستم تصویربرداری رزونانس مغناطیسی با تفکیکپذیری بالا حدود 10 تسلا است.
«کنو جونیچیرو» از آزمایشگاه رایس با همکاری «هیرویوکو نوجیزی» در موسسه تحقیقات مواد دانشگاه توکیو، این سامانه را طراحی کردهاند.
مزایای چنین دستگاه کوچکی بیشمار بوده و صرفنظر از اندازه و عملکرد قدرتمندش، دارای پنجرههایی است که به محققان امکان فرستادن مستقیم یک پرتو لیزر به یک نمونه و همچنین جمعآوری دادهها را در فاصله نزدیک میدهد.
جونیچیرو در این زمینه گفت: ما میتوانیم یک نمونه را در درون این آهنربا مشاهده کنیم و دسترسی نوری مستقیمی به آن داشته باشیم، در حالی که در دیگر تجهیزات میدان مغناطیسی بالا، با یک آهنربای هیولامانند روبرو هستیم و فقط از طریق یک فیبر نوری بسیار طولانی میتوان به نمونه مورد نظر دسترسی داشته باشیم و نمیتوانیم طیفسنجی نوری فوقسریع و غیرخطی را انجام دهیم.
وی ادامه داد: «رامبو» همچنین به ما توانایی ترکیب میدانهای مغناطیسی فوق قوی و پالسهای نوری شدید و بسیار کوتاه را میدهد و در واقع، ترکیبی از دو شرایط بینهایت است.
پیکربندی بینظیر این ابزار امکان بهترین دسترسی تاکنون را در یک مولد میدان مغناطیسی قدرتمند برای انجام آزمایشات علمی فراهم کرده است.
محققان با استفاده از این سامانه میتوانند دادههای با تفکیکپذیری بالا و در زمان واقعی را در یک سیستم جمعآوری کنند که با میدانهای مغناطیسی بالا و دماهای پایین دارای دسترسی نوری مستقیم به هسته آهنربا، جفت شده است.
همچنین این واحد میتواند آزمایشی جدید را در یک میدان 30 تسلایی و در هر 10 دقیقه یک بار انجام دهد، که این امر خلاف آزمایشگاههای بزرگی است که در آنها، مولدهای میدان مغناطیسی پس از هر آزمایش برای خنکشدن به ساعتها زمان نیاز دارند.
جزئیات این سیستم در مجله Review of scientific instruments که به موسسه فیزیک آمریکا تعلق دارد، منتشر شد و بنیاد ملی علوم، سازمان انرژی و «بنیاد روبرت ای ولچ» امریکا حامیان مالی آن گزارش شدند.
تاریخ : شنبه 92/11/5 | 1:12 عصر | نویسنده : سارا ابوطالبی | نظرات ()